A Windows-rendszerű számítógépek fagyási okai

Az alábbiakban összefoglalásra kerülnek a leggyakoribb okok, amelyek miatt a számítógépek Windows rendszerei lefagyhatnak.

_

- Több, egymással inkompatibilis, vagy egy rossz minőségű Antivírus szoftver használata

Ezek a programok általánosan nagy rendszer-memóriát is lefoglalhatnak, vagy magasabb processzorhasználatot is eredményezhetnek. Ezért érdemes a telepítésük előtt átgondoltan kiválasztani a számítógép számára legmegfelelőbbet:

Melyik a legjobb antivírus program - hogyan válasszunk közülük?

Amennyiben egynél több ilyet is alkalmazunk, feltétlenül győződjünk meg róla, hogy egymással kompatibilisek legyenek. Erről bővebben itt olvashatunk:

Számítógépünk antivírus-védelmének erősítése a Windows 10 rendszeren

- Hibás eszközillesztők

A számítógépet működtető illesztőprogramok számos hatással lehetnek a rendszer stabil működésére. Érdemes mindig kizárólag a gyártó hivatalos weboldaláról letölteni azokat, és lehetőség szerint a legújabb verzióra frissíteni őket.

- Túl sok a futó program

Minden egyes program megnyitásakor - annak bezárásáig - egyre több rendszermemória lesz felhasználva. Amennyiben túlzásba visszük ezt, a rendszer működése akadozhat vagy le is állhat. Ennek elkerüléséhez alkalmazhatjuk például az alábbi megoldást is:

A RAM-memória optimalizálása a Windows 10 rendszeren

- A számítógép túlmelegedett

Ellenőrizzük a hűtést - pl.: nem-e akadályozza a laptop valamelyik szellőzőnyílását valami. Továbbá a számítógép belsejét időnként érdemes szakszerűen portalanítani is.

- Nem elegendő a számítógép teljesítménye

Akkor is előfordulhatnak fagyások, amikor olyan programot próbálunk futtatni, amelynek a minimális hardverkövetelményét nem éri el a számítógép tudásszintje. Például 4 GByte RAM van előírva, de a számítógépben mindössze 2 GByte van. Ebben az esetben nélkülözhetetlen a számítógép bővítése.

- Nem megfelelő BIOS-beállítások

A számítógép helyes működését befolyásolhatják az alaplapi BIOS beállításai is. Ezt a gyári értékekről kizárólag megfelelő szaktudás mellett változtassuk át másra.

- A csatlakoztatott eszközök valamelyike hibás

A számítógép rendszere például egy pendrive csatlakoztatása után is lefagyhat. És ehhez az sem szükséges, hogy vírusfertőzött legyen. Ebben az esetben ellenőrizzük a csatlakozást, vagy használjunk másik csatlakozónyílást. Továbbá ellenőrizzük még a csatlakozó működéséhez szükséges illesztőprogramok megfelelőségét és frissességét.

- Tőlünk független programozási hibák

Sajnálatos módon a programok hibákat, úgynevezett bug-okat is tartalmazhatnak, amelyek miatt akkor is lefagyhat a rendszer, amikor a számítógéppel abszolút semmi probléma nincsen.

- Rosszindulatú program, azaz Malware

A számítógép rendszere megfertőződhet, amely szintén működésbeli problémákat, fagyásokat okozhat.Ide kapcsolódó témák:

Nem minden vírus VÍRUS :)

A rendszerfájlok ellenőrzése és javítása a Windows 10 rendszeren

A Windows 10 rendszer helyreállítási lehetőségei

Professzionális rendszerkarbantartás a Windows 10 rendszeren

A RAM-memória optimalizálása a Windows 10 rendszeren

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.